Side eller inte, det är frågan

sideFörra veckan tillbringades i Side på hotell Kaya Side en bit utanför själva staden. Såklart var det med all-inclusive för att ytterligare förgylla tillvaron där. Här kommer en summering av vad jag tyckte om denna resa.

Flyget från Arlanda till Gazipasa tog ungefär 4,5 timmar och under resan dit han jag och frun med att traditionsenligt på alla våra semesterresor dricka bubbel, vin till maten och en avec till kaffet. Vi flög med SAS och det var OK, snabb service som ibland var för snabb, maten kom, brödet kom och man hann knappt njuta av den innan kaffet kom. Lite lugnare tempo vore bara bra för vi skulle ändå ingenstans från våra flygsäten. OK!

Gazipasa var en liten flygplats och inpassering gick snabbt för oss svenskar, en i sällskapet som har engelskt pass fick problem för det visade sig att då behövs det visum och det kostade och endast kontanter dög. Tag alltid med kontanter på utlandsresa för man vet aldrig vad som kan hända.

Busstransfer från flygplatsen och det visade sig vara en resa på närmare 2 timmar, det i en buss utan toalett! Detta var det absolut sämsta med resan  och en orsak till att se över alternativa resmål i Turkiet. Uselt!

Hotellet var riktigt bra, rent och fräscht och med personal som gav en snabb service så gott de kunde. Rummet var stort och bra på alla sätt och det visade sig att alla drycker i minibaren ingick i all-inclusive. Mycket bra!

Hotellområdet var bra med tre pooler men det visade sig att en var för djup för barn och en annan delvis för djup. tråkigt att sonen på 8 år skulle behöva hålla till på en begränsad yta när han badade på grund av det. Den tredje poolen var barnvänlig med två vattenrutschkanor som var OK, nackdelen var att dessa endast var öppna 10-12 och 14-17 vilket var dåligt, den övriga vattenparken för de mindre var inget som roade sonen men yngre trivs där. Bra men kunde vara bättre.

Mat och dryck, det viktiga är dessa två saker och än viktigare med all-inclusive. Då ska man ju äta och dricka för att få valuta för bandet och det var inga problem. Tyvärr fanns det endast två restauranger varav den ena var en á la carte där man skulle reservera plats och mat i förväg vilket vi struntade i pga det.

Bra frukost med kock som stekte ägg och omelett och pannkakor i överflöd. I övrigt ett OK sortiment men croissant tog slut innan 10 när frukost var över och samma sak med kaffet, före 10 var det slut och man fick dricka dåligt automatkaffe. Sånt här ska inte ta slut för ett 4-stjärnigt hotell tycker jag. Bra men kunde vara bättre.

Lunch var bra, ok sortiment i restaurangen och bra poolrestaurang men pizza, pommes frites och annat gott. Det som saknades här var riktigt kaffe, automatkaffe är snålt tycker jag.  Sonen älskade när glassvagnen kom, rekordet blev 8 glassar på en dag för honom. OK!

Middagen var typiskt all-inclusive, bra utbud men lite varierande kvalitet. Det grillades mat utanför som var bra men det var samma mat nästan varje middag. Höjdarna var lammkött och en del grillad fisk. Desserterna var söta och merparten flottiga men en del gott fanns och det smakade om allt till skillnad mot i Egypten. OK!

Det viktigaste var ändå dryck och de hade det viktigaste med Efes som är den lokala ölen och drinkar. Drinkarna var av varierande kvalitet beroende på bartender och efter att ha testat de som fanns var det endast GT och Cuba libre som var bra förutom Efes. Testa inte konjak eller whiskyn som är gratis, de var fruktansvärda och odrickbara. alkoholfria var enligt sonen sällan bra, det var inte många som han drack på en vecka. OK!

Nöjen och utbud. De tre kvällsföreställningar vi såg var av bristande kvalitet mer åt buskishållet. Lågvattenmärket var den med en kortväxt person som visade sig bli rena buskisen. Sonen tyckte om det och man ska nog vara ung för att gilla det. Det var aktiviteter kring poolen men vi deltog aldrig i de dagliga lekarna. Är du träningsnarkoman finns det för dig att göra med flera olika träningspass dagligen. Nja!

Side, det tog ca 20 minuter med den lokala bussen att åka dit och den kostar 1euro/ person oavsett ålder. Första resan till Side var förvirrande. Vi kom till busshållplatsen mitt i ingenstans kändes det som och vi visste inte var vi skulle gå. Det visade sig att bussarna inte kommer in i stan pga en smal port in, man får antingen promenera 10 min in eller ta en buss in som kostar 1 turkisk lira. Stan är ok med inte alltför jobbiga säljare. Står du för länge och tittar på en vara kommer de och pratar och särskilt villiga att pruta var de inte. Maten på de två restaurangerna vi åt på var bra och ska du äta på en så välj den vid hamnen som rekommenderas av Apollo, den brevid restaurang ”The end” Bra!

Att göra. Det finns en del saker som du måste göra i Turkiet och det är:
Hamam, en sorts massage som du bör göra innan du börjar med att bränna dig i solen. I hamam ingår det skrubbning, skummassage och massage. Mycket avslappnande och skönt. Vi fick betala 50 euro/ person för detta som tog ca 1,5 timmar. Härligt!

Rakning och klippning. Att bli rakad med en rakkniv var en upplevelse. Lite nervöst första gången men skönt, förutom när man får sprit i ansiktet efter rakning. Klippning är billigt här så passa på om du inte måste gå endast till din favoritfrisör. Rakning kostade 5 euro och klippning 15 euro. Härligt!

Jag rekommenderar verkligen att du besöker Turkiet om du är ute efter en solsemester. Det var bättre än vad jag hade förväntat mig med trevlig befolkning, härligt väder med +40 på dagarna och bra priser. Växla och ta med euro för det är den valuta som de verkar föredra. Se bara till att kolla upp transfertiden mellan flygplats och hotellet, mer än en timme är bara jobbigt.